Je hormonální jóga opravdu vhodná pro každou ženu?

Jistě se mnou budeš souhlasit, že život nás žen je jedna velká houpačka, za což může neustále se měnící hladina hormonů. A tak není divu, že Hormonální jóga je dnes velmi populární. Otázkou je, jestli je tato jóga vhodná pro všechny ženy a ve všech etapách života. Ve své praxi jsem se setkala s řadou žen, kterým lékař, či fyzioterapeut tuto jógu vysloveně nedoporučil. Tak jak je to? Opravdu může jeden univerzální systém pomáhat všem? Pojďme si společně toto téma probrat.

Označení Hormonální jóga zpropagoval nejvíce systém Hormonální jógové terapie, který vytvořila Dinah Rodrigues. Jedná se o ucelenou sestavu, která využívá dynamických pohybů v kombinaci s dechovou technikou bhastrika, ale i odpočinkových pozic opět kombinované s dechem. Tento systém školí lektorky již po celém světě a je velmi oblíbený. Věřím, že, když si žena tento systém oblíbí, cítí se dobře a cvičí pravidelně, výsledky se dostaví. 

Tato sestava má však své kontraindikace a těch není málo. Patří sem endometrióza, hypersenzitivita, cysty, myomy, projevy menopauzy, speciálně návaly horka, podrážděnost, úzkosti, pooperační stavy, nediagnostikovaná bolest v břišní dutině,. Dále univerzální sestava nemusí vůbec vyhovovat vašemu pohybovému aparátu, zvlášť pokud trpíte chronickými potíži. Nelze tedy považovat tento systém za univerzální.

Musíme se tedy vzdát hormonální jógy?

Já sama jsem prošla tréninkem Hormonální jógové terapie dle systému Dinah Rodrigues pro lektory a poté krátce praktikovala. Brzy mi však došlo, že mi sestava nevyhovuje, občas jsem se ještě víc vystresovala a bylo mi jasné, že dlouhodobě tuto sestavu cvičit nemůžu. A pak mi došlo, že každá správně nastavená jóga je přece hormonální. Taková totiž jóga je. Vyrovnává všechny naše tělesné systémy, včetně toho hormonálního. 

Během pár let intenzivní práce s klientkami jsem si vytvořila vlastní přístup k tomuto tématu a i školení hormonální jógy mi bylo velkou inspirací. Tento přístup využívá potenciál harmonizovat vnitřní orgány a hormonální rovnováhu jemnějším způsobem laskavé jógy a je přístupnější také pro ženy, které odpovídají kontraindikacím či mají pohybová omezení. Vytvořila jsem ucelený kurz VITÁLNÍ HORMONÁLNÍ JÓGY.

Stačí správné nastavení těla při pohybu, využívat opory k plnosti dechu, vhodnými pohyby působit na vnitřní orgány a stimulovat hypofýzu k tvorbě hormonů.

Vitální hormonální jóga je pro tebe vhodná pokud

  • máš bolestivou či jinak problematickou menstruaci, či jiné potíže v oblasti ženského zdraví, např. cysty, polycistické vaječníky, endometriózu a pod. 
  • máš problémy s početím /z hlediska funkční sterility/, či jen toužíš zharmonizovat své tělo před otěhotněním
  • procházíš peri/ menopauzou,
  • máš potíže s pohybovým aparátem,
  • jsi po porodu /a nezáleží na tom, zda jsi nedávno porodila, či už je to pár let, i péče o malé děti je náročná/,
  • chceš celkově posílit své zdraví a vitalitu,
  • přeješ si cvičit v příjemném, klidném prostředí, které je vlídné k individualitě každého těla,
  • ráda o sebe pečuješ pomocí přírodních prostředků a toužíš si užít vůně esenciálních olejů.
https://www.mintybrno.cz/blog/vitalni-hormonalni-joga