3 principy léčivé jógy

V tomto článku s tebou chci sdílet 3 jednoduché principy hojivé jógy. Díky těmto principům můžeš dosáhnout ke zdravému a spokojenému životu.

Správně nastavená jóga hojí nejen naše svaly a bolavé tělo, ale i duši a vnitřní orgány. Vím to, zažívám to na sobě a vnímám to i u svých klientů, kteří dochází dlouhodobě buď na skupinové lekce nebo na individuální setkání. Pojďme se na tyto principy společně podívat a poodhalit nečekané souvislosti.

1. Princip trubiček

Pod slovem trubičky si jednoduše představ cévy a nervy. Ty se při špatném držení těla někdy uskřípnou a to pak způsobuje různé problémy. 

Proč je to důležité?

Všechny naše vnitřní orgány jsou doslova závislé na cévním a nervním zásobení. A pokud cévy a nervy poškozujeme například špatnými pohyby, tak tím naše orgány velmi trpí.

Příkladem nám může být Ludmila Mojžíšová, která v šedesátých letech přišla s metodou cvičení a pomohla otěhotnět spoustě žen, kterým se nedařilo. Zkrátka pomocí správných cviků uvolnila cévy a nervy a tělo začalo zase fungovat. A takto to samozřejmě funguje nejen na reprodukční systém, ale na veškeré orgánové soustavy.

2. Vnitřní masáž dechem

Při správném držení těla dýchám hluboce a s každým nádechem a výdechem se vlivem pohybu bránice pohybují vnitřní orgány. U ledvin je to dle profesora Koláře (špičkový odborník v oboru fyzioterapie) až několik centimetrů nahoru a dolů.

Proč je to důležité?

Když se nám orgány pohybují, tak jsou masírovány a to podporuje proudění krve v orgánech. A díky tomu jsou z nich odváděny zplodiny a přiváděny živiny a kyslík. Bohužel my jsme často nahrbení a dýcháme mělce a kvůli tomu jsou vnitřní orgány utěsňované a krev nemůže proudit. 

Při józe se toto vše změní. Ty se narovnáš, dech se prohloubí, obnoví se masáž orgánů a ty začnou nádherně regenerovat.

3. Dostatek kyslíku

Všechny vnitřní orgány jsou závislé na dostatku kyslíku v krvi. Třeba mozek a játra jsou na nedostatek hodně citlivé a bez dostatku kyslíku nemůžou nikdy fungovat na maximum. A můžete zkoušet cokoliv - zdravě jíst, meditovat, užívat vitamíny, ale bez dostatku kyslíku ty orgány nemůžou fungovat.

Kolik si myslíš, že máš v těle kyslíku, když celé hodiny sedíš nahrbená/ý a dýcháš mělce. Je totiž potřeba se narovnat a dýchat až do břicha. A proto je jóga vysoce hojivá - nadopuje tě kyslíkem a tvé orgány můžou zase krásně fungovat a regenerovat. U mozku to poznáš tak, že se ti po lekci jógy krásně zvedne nálada.

Zdá se to jednoduché, že?

Cvičení, kterému se na lekcích věnujeme je TEN ČAS PRO TEBE, ta ODMĚNA...a v tu chvíli se tvé tělo opravdu hojí. To je ta důležitá emoce, se kterou na lekcích pracuji. 

Pavlína Řehulková - lektorka jógy a jógové terapie. 

Přeješ si začít efektivně pečovat o své tělo a duši v souladu se svými potřebami?